ODYSSEUS HOTEL - CORFU

Μυθολογική ονομασία


 

Το όνομα το ξενοδοχείου είναι από την «Οδύσσεια». Η «Οδύσσεια» είναι το δεύτερο μεγάλο έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετά την «Ιλιάδα». Και τα δυο γραφτήκαν από τον Όμηρο (800π.χ). Η «Οδύσσεια» μας περιγράφει τις περιπέτειες του Οδυσσέα μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του την Ιθάκη.
 
Ο Οδυσσέας είναι ο βασικός ήρωας του έπους. Από μικρός ξεχώρισε για την εξυπνάδα του, την ομορφιά του, την σωματική του δύναμη και την γενναιότητά του. Μεγαλώνοντας την πλούτισε με μεγάλη σοφία και ρητορικές ικανότητες. Παράλληλα είχε γίνει και ασυναγώνιστος στον αθλητισμό. Την γυναίκα του την Πηνελόπη την πήρε νικώντας στο αγώνισμα του δρόμου τους πολυπληθείς μνηστήρες της. Μαζί της απόκτησε τον Τηλέμαχο. Ο πατέρας του, Λαέρτης, όταν είδε τα τόσα χαρίσματα του γιου του, παραχώρησε γρήγορα τον θρόνο του για το καλό της Ιθάκης. Κατά τον Τρωικό πόλεμο, ο Οδυσσέας έπαιξε καθοριστικό ρόλο, διότι μετά από δέκα χρόνια πολιορκίας της Τροίας από τους Έλληνες (1193-1183 π.Χ), μόνο αυτός με το δημιούργημα του τον «Δούρειο Ίππο», το ξύλινο άλογο μέσα στο οποίο μπήκε ο ίδιος, κατάφερε να ανοίξει τις πύλες της πόλης και να την κυριεύσουν. Έτσι ο Οδυσσέας ήταν ο πρωτεργάτης της νίκης των Ελλήνων κατά την άλωση της Τροίας. Αλλά γυρίζοντας στην Ιθάκη έζησε πολλές περιπέτειες.
 
Η Πηνελόπη είναι σύζυγος του Οδυσσέα και κόρη του βασιλιά Αμυκλών. Το όνομα της είναι ακόμα και σήμερα σύμβολο της πιστής και αφοσιωμένης συζύγου. Η Πηνελόπη εκτός από ομορφιά και πλούτη, είχε και όλες τις αρετές μιας ιδανικής συζύγου. Ήταν έξυπνη, συνετή, πιστή στον άντρα της και αφοσιωμένη στον γιο της. Όταν ο Οδυσσέας έφυγε για την Τροία να πάει να πολεμήσει τους Τρώες, τής είπε να ξαναπαντρευτεί, αν δεν γύριζε. Η Πηνελόπη όμως τον περίμενε 20 χρόνια, ακόμα και όταν όλοι τον θεωρούσαν νεκρό.
 
Η Κίρκη ήταν βασίλισσα ενός νησιού, της Αίας. Εκεί με την χρήση μαγικών ποτών μεταμόρφωνε τους εχθρούς της σε ζώα. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του έφτασαν στο νησί κατά την περιπλάνηση τους. Ο Οδυσσέας έστειλε κάποιους από τους συντρόφους του να την επισκεπτούν, η Κίρκη τους προσκάλεσε σε δείπνο, με φαγητά που τους είχε ρίξει μαγικό φίλτρο. Μετά τους άγγιξε με το ραβδί της και τους μεταμόρφωσε σε χοίρους. Μόνο ένας κατάφερε να γλιτώσει και ειδοποιήσει τον Οδυσσέα που ήταν στο καράβι. Ο Οδυσσέας έτρεξε να σώσει τους συντρόφους του. Στο δρόμο συνάντησε το Θεό Ερμή και τού έδωσε ένα βοτάνι για να μην έχει την ίδια τύχη. Έτσι τα μαγικά της Κίρκης απέτυχαν, η μάγισσα εξεπλάγη τόσο, όσο να ερωτευτεί τον Οδυσσέα και να συμφωνήσει να ξαναδώσει στους συντρόφους του την ανθρώπινη μορφή. Στη συνέχεια ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του παρέμειναν στο νησί επί ένα έτος και μετά τους έδωσε οδηγίες πώς να επιστρέψουν στη πατρίδα τους.
 
Η Καλυψώ ήταν μια Νύμφη. Κατοικούσε σε ένα μεγάλο νησί. Εκεί περνούσε την ημέρα της κλώθοντας και υφαίνοντας μαζί με τις υπηρέτριες τις ,που ήταν και αυτές νύμφες. Η Καλυψώ υποδέχτηκε τον Οδυσσέα στο νησί ως ναυαγό. Τον ερωτεύτηκε και τον κράτησε κοντά της επτά χρόνια. Η Καλυψώ του υποσχέθηκε ότι θα τον έκανε αθάνατο αν έμενε μαζί της για πάντα, ο Οδυσσέας όμως δεν εγκαταλείφθηκε στην γοητεία της, γιατί ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Με παρέμβαση της θέας Αθηνάς, πήγε ο Αγγελιοφόρος των θεών, ο Ερμής, και της ζήτησε να τον αφήσει να φύγει. Μετά από αυτό με μεγάλη της λύπη τού έδωσε τα απαραίτητα υλικά για να φτιάξει μια σχεδία και προμήθειες για το ταξίδι του. Επίσης τού υπέδειξε ποιους αστέρες να παρατηρεί για να ρυθμίζει την πορεία του.
 
Η Ναυσικά είναι κόρη του βασιλιά των Φαιάκων, της σημερινής Κέρκυρας. Όταν ο Οδυσσέας κατά την διάρκεια της μεγάλης περιπέτειάς του, έφυγε από το νησί της Καλυψώς, ναυάγησε στη ακτή ενός άγνωστου νησιού και αποκοιμήθηκε σε μια παραθαλάσσια σπηλιά. Το νησί αυτό ήταν η Κέρκυρα. Το πρωί η πριγκίπισσα Ναυσικά μαζί με τις ακόλουθές της πήγε στη παραλία να παίξουν. Ξαφνικά ο Οδυσσέας παρουσιάστηκε μπροστά τους. Αφού της εξηγεί ποιος είναι, επιστρέφουν μαζί στο ανάκτορο του πατέρα της. Εκεί εξιστορεί τις περιπέτειες του στη βασιλική οικογένεια. Ο βασιλιάς Αλκίνοος του ετοιμάζει ένα καράβι και τον στέλνει πίσω στη πατρίδα του.
 
Ο Οδυσσέας τελικά, με το καράβι των Φαιάκων έφτασε στη Ιθάκη, μετά από 20 χρόνια ξενιτεμού και περιπετειών. Και έζησε ευτυχισμένος μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Ο Οδυσσέας λατρευόταν στη Ιθάκη ως ημίθεος.